Antalya’da Üretilen Düğün Çiçeği Yurtdışına İhraç Ediliyor
Antalya’da üretilen düğün çiçeği (ranunculus) başta Hollanda ve Almanya olmak üzere yurt dışına yüzde 90 oranında ihraç ediliyor.
Örtü altı üretiminde söz sahibi olan Antalya, kesme çiçek üretiminde de başı çekiyor. Antalya’nın Kundu ilçesinde 200 dönümlük alanda 7 çeşit kesme çiçek üreten Yasin Başkurt, yılda ürettikleri 10 milyon dal çiçeğin 9 milyonunun ihraç edildiğini söyledi.
Düğün çiçeği (rananculus) üretiminin zahmetli ve riskli olduğunu belirten Yasin Başkurt, Türkiye’de sadece Antalya’da üretildiğini belirterek, şunları söyledi:
“Üretilmesi en zor çeşittir. Çünkü sıcağı sevmez ve soğuğu geç soğur. Yolu sağlam değildir. Piyasada bilinmez. Türkiye’de sadece Antalya’da üretilir. Riskli olduğu için kimse üretmek istemiyor.”
kış çiçeği
Üretici Yasin Başkurt, “20 yıldır 200 dönümlük alanda çiçek üretiyoruz. 7 çeşit çiçek üretiyoruz. Ornis, ranakus, dianthus, grintirik, anemon, karanfil ve hüsnü yusuf. Düğün çiçeğimiz var. Şu anda serada. Kış çiçeği. Eylül ayında soğukta bir ay şok veriyoruz. “Orada filizleniyor. Ekim başında tarlaya ekiyoruz. 60 gün sonra hasat başlar ve bu dönemde hasat biter. Nisan ayı sonunda hasat tamamlanıyor” dedi.
Dekara 100 bin dal hasat
Ülkede düğünçiçeklerinin tanınmadığına dikkati çeken Başkurt, “15 dönümlük alana diktiğimiz düğünçiçeklerinden dekara 100 bin dal hasat ettik. Satışların yüzde 90’ı yurt dışına. En çok ihracat yapılan ülkeler.Satışlar ortalama 3-4 TL arasında.İstanbul ve İzmir’e satılıyor. Ülkede yaygın olarak bilinmez ve çok özel bir çiçek olduğu için bilinmez. Ülkede karanfil ve papatya daha çok tercih ediliyor” dedi.
Düğünçiçeklerinin döneminin tamamlandığını ifade eden Başkurt, “Şu anda ornis çiçeğinin hasadı yapılıyor. “Pahalı bir çiçektir. Yurt içinde bilinmiyor. 8-10 lira arasında ihraç ediliyor. Yılda 10 milyon dal çiçek üretiyoruz. Yaklaşık 9 milyon dal çiçek ihraç ediyoruz” dedi. – ANTALYA